Julkaisut

  • Mauri Nest (toim.) Kotoisilta Rannoilta taistelujen maininkeihin - Severi Nuormaan valitut runot, 2006
  • Kari Aronpuro (toim.) Augustan tanssikenkä, 2003 (Pirkkalaiskirjailijoiden 60-vuotisjuhlakirja)
  • Saara Sarkkinen: Minä ja me, 1993 (Pirkkalaiskirjailijoiden historiikki)
  • Jorma Kannila (toim.): Luova sana ja yhteiskunta: esseitä ja puheenvuoroja, 1973 (Sisältää mm. Kirsi Kunnaksen esseen Tieto ja sana)

Kirjojen tilaaminen

Kirjoja voi tilata yhdistyksemme sihteeriltä. Kirjat maksavat 10 € (jäsenhinta 5 €) plus postikulut.

Kotoisilta rannoilta taistelujen maininkeihin - Severi Nuormaan valitut runot

Severi Nuormaa (1865-1924) oli sanomalehtimies, runoilija ja ennen muuta kansansivistäjä. Valittujen runojen kokoelma sisältää runoja Nuormaan kaikista seitsemästä kokelmasta.

Kotoisilta rannoilta taistelujen maininkeihin - Severi Nuormaan valitut runot on jatkoa Pirkkalaiskirjailijoiden vuonna 2003 ilmestyneelle teokselle Augustan tanssikenkä. Nuormaan valittujen runojen julkaisemisella Pirkkalaiskirjailijat ry on halunnut tehdä tunnetuksi seudultaan lähteneen ja siellä vaikuttaneen valtakunnallisen maineen saavuttaneen runoilijan tuotantoa.

Augustan tanssikenkä

Augustan tanssikenkä on Kari Aronpuron riemastuttavasti kokoama ja toimittama historiikki Tampereen kirjallisesta elämästä vuosina 1811-1944.

Tampereella on ollut kirjallista elämää osapuilleen siitä lähtien kun kaupungin sinetti vaihtui vaakunaksi 1830-luvulla. Ensimmäisen runoilijamme, kielitaitoisen mamselli Augusta Lundahlin noin viides vieras kieli oli suomi.

Augustan tanssikenkä vastaa mm. kysymykseen miksi äiti, Theodolinda Hahnsson alkoi itkeä? Ja kysymykseen mikä oli sisä- ja ulkolämpötila runoilija Kaarlo Uskelan syntyessä Kyttälässä talvella 1878?

Mutta kirja ei paljasta niitä sattumia, pienen pieniä poikkeamia, erehdyksiä, virhearviointeja, vääriä laskelmia, jotka tekivät lohjalaisen pikkukauppiaan pojasta henkipaton ja vesilahtelaisen savupirtin pojasta papin ja ensimmäisen Kierkegaard -suomentajan.

Augustan tanssikenkä oli vuonna 2003 60-vuotispäiviään viettäneen Pirkkalaiskirjailijat ry:n lahja 225 vuotiaalle Tampereen kaupungille.

Sivun alkuun

Pirkkalaiskirjailijoiden logo Pirkkalaiskirjailijoiden blogi
Severi Nuormaan valitut runot Augustan tanssikenkä