Pirkkalaiskirjailijoiden Äänitearkisto

Tältä sivulta löydät lisätietoa Pirkkalaiskirjailijoiden äänitearkistosta. Voit kuunnella äänitearkiston aarteita varsinaiselta Äänitearkisto-sivulta. Jos Äänitearkisto-sivun audio-soittimet eivät toimineet selaimessasi, niin löydät samat äänitiedostot ladattavaksesi alempaa tältä sivulta.

Vuosikymmenten varrella Pirkkalaiskirjailijoiden eräs tärkeimmistä toimintamuodoista on ollut kuukausikokousten järjestäminen. Kokouksissa on yleensä pidetty esitelmä tai alustus jostakin kirjallisuuteen tai kirjailijan työhön liittyvästä aiheesta.

Esiintyjinä on ollut monia kirjallisuutemme vaikuttajahahmoja, kuten esimerkiksi Väinö Linna, Eila Pennanen, Veijo Meri, Mirkka Rekola, Paavo Rintala, Pentti Saarikoski, Leena Krohn ja Kari Hotakainen. Heitä lienee kaikkiaan parisen sataa.

1970-luvulta lähtien nämä esitykset ja niitä seuranneet, monesti sangen vilkkaat ja kiihkeät, keskustelut on useimmiten äänitetty. Näistä nauhoituksista on kertynyt noin 400 tuntinen äänitearkisto. Muutamien arkiston vanhimpien nauhojen kuuluvuus on jo selvästi heikentynyt.

Materiaalin pelastamiseksi aloitettiin vuonna 2005 äänitteiden digitointiprojekti Antti ja Jenny Wihurin rahastolta ja Majaoja-säätiöltä saatujen apurahojen turvin. Vanhojen kasettien sisältö siirrettiin turvaan cd-levyille. Samalla aineisto luetteloitiin ja indeksoitiin. Näin arkiston käyttökelpoisuus parani oleellisesti. Äänitearkiston nauhoituksia on tarkoitus tulevaisuudessa hyödyntää eri tavoin.

mp3-tiedostot

Jos varsinaisen Äänitearkisto-sivun audio-soitimet eivät toimineet selaimessasi, niin tästä voit ladata samat äänitiedostot (mp3) omalle koneellesi, ja sen jälkeen kuunnella niitä haluamallasi ohjelmalla.

Lataa tiedostot koneellesi klikkaamalla hiiren oikealla puolella linkin päällä ja valitse: Tallenna kohde.

 • Pentti Saarikoski
  Saarikoski vierailulla vain neljä kuukautta ennen kuolemaansa. Hän kertoo mm. suhteestaan tamperelaiseen ja suomalaiseen kirjallisuuteen ja erityisesti Väinö Linnaan, ja lukee otteita viimeisestä kokoelmastaan Hämärän tanssit.
  5 min. 12 s.
 • Väinö Linna
  Väinö Linna kertoo jäsenyydestään Pirkkalaiskirjailijoissa ja sen merkityksestä, Mäkelän piiristä ja häneen suuren vaikutuksen tehneestä tapaamisestaan F.E Sillanpään kanssa. Linna myös paljastaa yhteyden Sillanpään ja Pohjantähden Salinin välillä...
  6 min 24 s.
 • Erno Paasilinna
  Erno Paasilinna laittaa itsensä peliin ruotiessaan aforistiikan vaikeutta tyylilajina, ja kertoessaan omasta aforistikon alkutaipaleestaan. "Teennäisyys, pyrkimys näppäryyteen ovat aforistiikan yleisimmät kuolemansynnnit..."
  4 min 24 s.
 • Jouko Turkka
  Jouko Turkan mietteitä hämäläisyydestä, tamperelaisuudesta ja kasvatuksesta. Ja myös Tampereesta suomalaisen seksin pääkaupunkina...
  2 min. 40 s.
 • Juice Leskinen
  Juice Leskinen laittaa Pirkkalaiskirjailijat koville: "Miksi oikeat runoilijat ei oo koskaan osanneet tehdä yhtään rock´n roll -sanoitusta?!" Fiilaten ja höylätenkään ei kelvannut Juicelle. Yleisön joukossa oli myös Väinö Linna...
  1 min. 10 s.
 • Harri Sirola
  Harri Sirola pohtii syitä siihen, miksi niin monet nuoret lupaavat kirjailijat juuttuvat helposti paikoilleen, ja jotkut myös päätyvät itsemurhaan.
  1 min 33 s.
 • Kjell Westö
  Kjell Westö kertoo lapsuutensa kokemusten kautta suhteestaan kaksikielisyyteen, suomenkieleen ja suomenruotsalaisuuteen. Ja siitä kuinka hän haluaa rakentaa taiteellaan siltaa suomalaisuuden ja suomenruotsalaisuuden välille.
  7 min 45 s.
 • Kirsi Kunnas & Jaan Kross
  Jaan Kross kertoi kirjansa Keisarin Hullu taustoista. Sen jälkeen Kirsi Kunnas esittää hänelle kysymyksen historialliseen romaaniin liittyen. Tämä nauhoite antaa hyvän esimerkin Pirkkalaiskirjailijoiden kokousten eläväisestä keskustelukulttuurista.
  5 min 51 s.
 • Eeva Kilpi
  Eeva Kilpi pohtii eroja muistelmien ja fiktion välillä käyttäen omaa kirjailijantyötään esimerkkinä. Hänen suuren suosion saavuttaneet muistelmansa "Talvisodan aika" ja "Välirauha, ikävöinnin aika" olivat vastikään ilmestyneet. Kilpi myös paljastaa miksi hän oli vähällä jättää Tampereen vierailun sikseen...
  5 min 27 s.
 • Veijo Meri
  Veijo Meri puhuu aiheesta "onko ihminen kohtalonsa herra"? Hän valottaa aihetta kirjallisuuden ja historian näkökulmista. Mutta onko Suomen kansa jälleen kuolemanvaarassa...?
  4 min 44 s.

Sivun alkuun

Pirkkalaiskirjailijoiden äänitearkisto